Wind om britisk højesteretsdom: Det bliver lettere at være EU-forhandler – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > Wind om britisk højest...

26. januar 2017

Wind om britisk højesteretsdom: Det bliver lettere at være EU-forhandler

Tirsdag d. 24. januar var professor og leder af Center For Europæisk Politik Marlene Wind i DR2 Dagen, for at vurdere Brexit i lyset af den britiske højesteretsdom. Den britiske højesteret slog tirsdag fast, at når udtrædelsen af EU officielt skal igangsættes, skal den britiske regering spørge om tilladelse i parlamentet først.

Den britiske regering gav tirsdag udtryk for, at dommen ikke ændrer processen for Brexit. Marlene Wind vurderer dog, at det ikke er så lige til, da dommen kan skabe en politisering af beslutningen. 

”Det der kommer til at ske nu, efter alt at dømme, det er en enorm politisering,” siger Marlene Wind og påpeger, at det i det hele taget bliver sværere for Theresa Mays regering at kontrollere debatten om forhandlingerne:

Det bliver lettere, simpelthen, at være EU forhandler når tingene kommer til at være så åbne som de bliver nu ­­[…] Det her, at debatten nu bliver meget mere åben og parlamentet skal involveres, det peger alt andet lige i retning af, at det ikke bliver et helt så hårdt Brexit, som det Theresa May har lagt op til.”

I det større billede kan afgørelsen betyde, at forhandlingerne om udtrædelsen af EU trækker ud. Det kan betyde, at et fremtidigt parlamentsvalg i Storbritannien også kan påvirke processen, ifølge Marlene Wind.

Se hele indslaget med Marlene Wind i DR2 Dagen her