28. juli 2018

Wind i P1 Orientering om krisen med Ungarn og Polen

Professor og Centerleder ved Center for Europæisk Politik Marlene Wind var den 17. juli 2018 i P1 Orientering for at tale om de mange udfordringer, som medlemslandene Polen og Ungarn giver EU. Det er specielt nye regler i Polen, hvor dommeres ansættelse gøres afhængig af de politiske ledere, der nu udløser krise. Men retsvæsenet er blot et af mange områder, hvor Polen og også Ungarn overtræder de fælles regler i EU. På baggrund af det har EU udløst den såkaldte artikel 7 over for Polen som reaktion. Den kan i sidste ende føre til, at landet fratages stemmeret i EU.

Marlene Wind udtaler, at selvom man har sat processen i gang i Polen (efter utallige forsøg med diplomatiske løsninger inden) tyder det ikke på, at polakkerne vil rette ind. Tværtimod benytter Polen sig af processen som endnu et eksempel på, at EU prøver på at stikke næsen for langt ind i et suverænt lands selvbestemmelsesret.

Problemet er dog også, at proceduren med artikel 7 kræver enstemmighed i det øvrige EU – men alle ved, at Ungarn og Polen har hinandens ryg, og at de i en endelig situation med afstemning vil stemme imod fratagelse af det andet lands stemmeret. Wind påpeger, at for verden uden for EU kommer EU til at fremstå som en stor klodsmajor, der ikke kan finde ud af noget som helst, fordi de her lande bare står på sidelinjen og griner af hele EU’s værdigrundlag. Det er dermed næsten den største krise EU har stået i, selvom det ikke fremstår sådan i medierne.

Desuden vil problemerne med Ungarn og Polen blive et spørgsmål frem til Europaparlamentsvalget næste år. Marlene Wind mener, at man godt kan regne med, at vælgerne, i hvert fald i Vesten, vil være meget utilfredse, hvis ikke man får gjort noget ved spørgsmålet.

Udover Polens nuværende artikel 7 procedure, overvejer Kommissionen at udløse artikel 7 proceduren overfor Ungarn. Men Ungarn er ikke videre skræmte over den situation. Orban, regeringslederen i Ungarn, har stadig mange venner i EPP-partiet (de konservative) i Europarlamentet, og selvom der har været intern kritik i EPP af hans parti Fidesz, har man slet ikke taget situationen alvorligt nok ifølge Marlene Wind. Det gør det svært at få løst op for problemerne.

Du kan høre hele udsendelsen er: https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2018-07-17.