Wind om EU's rolle i sagen om Polens kontroversielle lov – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > Wind om EU's rolle i s...

26. juli 2017

Wind om EU's rolle i sagen om Polens kontroversielle lov

Mandag d. 24. juli var professor og centerleder Marlene Wind i P1 Morgen for at tale om den polske situation angående den kontroversielle lov om de polske domstole.

Det er jo helt basale retsstatsprincipper, de krænker, og som de selv har accepteret, da de gik ind i EU at man overholder, så som magtens tredeling. Man er ved at blande de her ting sammen og sætte sig på domstolene således, at de ligger for politikernes nåde."

EU kan dog gribe ned i værktøjskassen for at hjælpe Polens civilbefolkning:

"Man har prøvet at komme i dialog med Polen fra EU's side." Men når diplomatiet ikke virker er der også andre muligheder for EU: 

"Det er en såkaldt artikel 7 procedure som er en mulighed i EU traktaterne for, at  hvis et land i en længere periode udgør udgør en trussel mod basale retsstatsprincipper i EU. [...] man kan simpelthen tage stemmeretten fra Polen i EU. [...] Det er en drastisk beslutning at tage at tale om det her," sagde Marlene Wind og uddybede:

Man kan indlede en sag ved EU domstolen for at have krænket rettighederne, men Polens egen grundlov siger også at, det er et problem. Men indtil nu har det ikke rigtig virket. [...] Så er der den mulighed, at man kan stoppe pengestrømmen til Polen."

Hele indslaget kan høres her.