Wind i P1 for at vurdere EU’s strategi i selvstændighedsdebatten i Catalonien – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > Wind i P1 for at vurde...

06. oktober 2017

Wind i P1 for at vurdere EU’s strategi i selvstændighedsdebatten i Catalonien

Torsdag d. 5. oktober var professor og centerleder på Center for Europæisk Politik Marlene Wind i P1 morgen for at vurdere EU’s strategi overfor Cataloniens kamp for selvstændighed i Spanien.

Centralregeringen i Spanien har lagt en hård strategi overfor løsrivelsesforsøget i Catalonien. Hele situationen med ønsket om selvstændighed i Catalonien stiller EU og Spanien i en problematisk situation.

Det er ifølge EU et rent internt anlæggende, så man har ingen kommentarer og ingen juridiske muligheder for at blande sig i situationen. Det er Spanien der er medlem af EU, ikke Catalonien,” vurderede Marlene Wind og uddybede med: ”Det er meget klogt, det er den eneste vej frem. Man får ikke på et eneste tidspunkt en EU-leder til at bakke op, eller have en mening om det. Det er et spansk anlæggende.”

Dog pointerede Marlene Wind, at man fra EU’s side har udtalt, at man håber det løser sig uden brug af vold. Men EU har altså ingen kompetencer til at løse. For, at EU skal kunne have en mening om forløbet, så skal der ifølge professoren have foregået en meget mere stringent juridisk proces, og forhandling internt.

Hør hele indslaget her: DR P1