Wind i DR2 Deadline om forholdet mellem EU og USA under præsident Trump – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > Wind i DR2 Deadline om...

21. februar 2017

Wind i DR2 Deadline om forholdet mellem EU og USA under præsident Trump

Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik på KU, deltog mandag den 20. februar kl.22:30 i DR2 Deadline sammen med Henrik Ø. Breitenbauch, Centerleder for Center for Militære Studier på KU, for at snakke om den amerikanske vicepræsident Pences besøg i Bruxelles og om forholdet mellem EU og USA under præsident Trump.

Om forholdet mellem EU og USA udtaler Wind:

”Man har aldrig haft en amerikansk præsident, som ikke har støttet 140% op om den europæiske integration; Det er nærmest amerikanerne, der har opfundet den europæiske integration efter anden verdenskrig. Så det at man pludselig har en præsident, som spår tvivl og som sådan lettere, for sjovt [...] går ud og siger, at det kunne være fedt, hvis der var andre lande, der fulgte briterne, og i det hele taget sætter spørgsmålstegn ved den europæiske ide, det er noget der giver anledning til meget stor bekymring. ”

Vicepræsident Pence mødtes også med NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, og stod her fast på, at europæerne forsat kan regne med USA, men at alle NATO medlemmer skal leve op til målet om at bruge 2 % af deres BNP på forsvaret. Dette krav vil være tungt at løfte for de EU-lande, der har et højt BNP. Kravet om at landene skal bruge flere penge på forsvar har fået flere europæiske ledere til at stille spørgsmål ved, hvad sikkerhed og forsvar er. Wind udtaler om dette:

”Det er rigtig vigtigt lige nu, for europæerne, at vinde den diskurs, den debat om, hvad sikkerhed er. For ellers ender det med, at vi kommer til at sidde og tælle krudt og kugler. EU er jo verdens største donor i forhold til udviklingslande - der bidrager amerikanerne ikke særlig meget. Hvor mange flygtninge har amerikanerne taget? Nærmest ingen og nu lukker de helt af. Så Europæerne er simpelthen nød til at vinde debatten om, hvad er forsvar og så prøve at få overbevist amerikanerne om, at den [diskursen] er bredere end bare som så.”

Hele udsendelse på DR2 kan ses her.