17. september 2018

Wind i Deadline ifm. Junckers State of the European Union-tale

Professor Marlene Wind fra Center for Europæisk Politik var den 12. september 2018 i DR2 Deadline for at diskutere EU’s udfordringer i forbindelse med den årlige State of the European Union-tale afholdt af EU-kommisæren Jean-Claude Juncker samme dag. Wind mener, at en af manglerne i talen var en adressering af den nylige beslutning i EU-parlamentet om at igangsætte processen om artikel 7 over for Orbans gentagne overtrædelser af en demokratisk retsstats principper og erkendelse fra EU’s side af, at man skulle have grebet ind før. Wind mener, at der skal være konsekvens for overtrædelse af de principper, man skriver under på, når man bliver medlem af EU.

Under diskussion om, hvorvidt EU har leveret til den brede befolkning i medlemslandene, påpeger Wind, at Brexit har fået mange til at indse at EU giver borgerne værdi, men at der fra de nationale politikere har været for dårlig kommunikation omkring, hvad medlemslandene får ud af unionen.

Wind forklarer under diskussion af de europæiske værdier, at ingen har foreslået at udradere den nationale identitet, men at EU tværtimod handler om Unity in Diversity, der fx betyder vi sagtens kan være både danske og europæere. Desuden mangler der fokus på de mange ligheder, der er landene imellem i Europa.

Se hele indslaget her.