USA’s nye linje over for EU – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > USA’s nye linje over f...

31. januar 2017

USA’s nye linje over for EU

Professor ved Center for Europæisk Politik Rebecca Adler-Nissen var lørdag d. 28. januar i Deadline for at tale om EU’s situation, efter den amerikanske præsident Donald Trump har vist en ny linje, når det kommer til internationale handelsaftaler. Den nye amerikanske EU-ambassadør, Ted Malloch, har tidligere pointeret, at det er mere sandsynligt der kommer flere bilaterale handelsaftaler med EU's medlemslande, end egentlige forhandlinger med den samlede union. Til spørgsmålet, om den amerikanske præsident ønsker at skade EU, svarede Adler-Nissen følgende:

Han ser helt grundlæggende anderledes på USA's interesser.[…] Han ser det som en konkurrent, EU. Han har selv sagt, at han tror eller mener, at EU opstod som en handelsblok imod USA, og hans mål er derfor at splitte Europa. Eller i hvert fald siger han nogen gange det, ellers siger han, at han er ligeglad med om EU hænger sammen eller ej.”

Professor Rebecca Adler-Nissen vurderede også, at TTIP i høj grad er lagt på is, og at den nye linje indikerer handelskrig mellem USA og EU. I så fald ville EU i første omgang forsøge at håndtere en handelskrig ved at være kompromissøgende, men ifølge professoren er det ikke udelukket, at EU kan vende sig mod Kina i stedet for USA rent handelsmæssigt.

Rebecca Adler-Nissen var også i P1 Orientering d. 30. januar for at tale om Donald Trumps opfattelse af international handel. 

Se hele indslaget i Deadline her.

Hør indslaget i P1 Orientering her.