04. juni 2018

Rebecca Adler-Nissen til Altinget: Hvorfor danskerne ikke ønsker at slippe de fire EU-forbehold

En ny undersøgelse foretaget af Norstat for Altinget og Jyllandsposten peger på, at danskerne ikke ønsker at skille sig af med de fire EU-forbehold. Kun 26% af danskerne ønsker fuldt medlemskab af eurosamarbejdet, mens 60% siger nej. 24% ønsker deltagelse i forsvarssamarbejdet. 57% siger nej.

Den 31. maj besvarede professor Rebecca Adler-Nissen spørgsmålet til Altinget om hvorfor. Forbeholdene er så fasttømret en del af det danske EU-medlemskab, at de er svære at rokke ved, udtaler Adler-Nissen. Forbeholdene kommer dog til at få større betydning for Danmarks rolle i EU og i verden. EU’s forsvarssamarbejde udvikler sig, særligt i lyset af USA’s ændrede position i NATO. Derfor peger meget på, at det danske forsvarsforbehold kommer til at stå i veje for Danmarks udenrigspolitiske aftryk.

Den aktuelle undersøgelse skal dog holdes op mod en lignende undersøgelse foretaget i juni 2017. Adspurgt om hvor vidt danskerne så, at Danmark deltager i et øget samarbejde på forsvars- og sikkerhedsområdet, svarede 63% ja. Det er således ikke altid let at tyde hvad danskerne ønsker, når det handler om EU.

Læs artiklen her.