Professor Wind i P1 Orienteringen om Macrons besøg i Berlin – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > Professor Wind i P1 Or...

24. april 2018

Professor Wind i P1 Orienteringen om Macrons besøg i Berlin

Professor og centerleder Marlene Wind var torsdag den 19. april i P1 Orienteringen i forlængelse af præsident Macrons besøg hos den tyske kansler Merkel, hvor fokus var på den fremtidig reform af EU og særligt Eurozonen. Siden Merkel besøgte Macron har den tyske skeptisk mod reformer vokset, men professor Wind udtalte hertil, at det ikke er Merkel selv personligt, der er problemet, da ”Hun er meget indstillet på at der skal ske noget, og at det skak ske hurtigt”. Både Merkel og Macron understregede til pressemødet, at på topmødet i juni vil der komme til at ligge en køreplan parat. Wind mener, at dette er et klart tegn på, at der ikke er nogen tvivl om, at Merkel vil med på den dagsorden, som Macron har sat. Problemer for dette er ”i hendes eget bagland [...] som er skeptiske og det er der vi skal finde de mange forskellige signaler til hvor langt tyskerne vil gå i forhold til reformer af eurozonen”. Wind forklarede, at der er en bekymring i Tyskland for, hvor meget de kan sige ja til i forhold til reformprojektet. Dette handler især om, at der er en diskurs om, at de tyske skatteyder ikke må få noget i klemme. Til dette påpegede Wind, at det heller ikke ligger i planerne, men at det er bankerne, som skal betale for blandet andet en evt. europæisk IMF.

Samtidig er også nogle medlemsstater nervøse for, at reformerne kommer til at gå for stærkt, og at de ikke får befolkningen med. Dette har Merkel også være lydhør overfor, men samtidig mener de tyske medier ikke, at Merkel ikke gør nok i forhold til at støtte reformerne. Wind forklarede, at på mange måde handler alle Eurozone planerne om, at Projektet var ikke godt nok, huset var ikke bygget færdigt”. Reformerne handler altså mere om at sikre sig, at huset nu bliver bygget færdigt, for at det kan stå imod, hvis der kommer en finansiel storm igen som i 2008.

Slutteligt kommenterede Marlene Wind også på de autoritære tendenser i og udenfor Europa, som Macron også adresserede i hans tale til parlamentet. Merkel har lidt sværere ved at slå så håndfast ned på dette, da hun har det ”lidt sværere med de signaler, hun får fra sine partimedlemmer”, hvor Macron har mere bevægelsesrum. Wind mener, at en måde at håndtere problemet på vil gå gennem EU budgettet, hvor man i de kommende år vil fokusere på, at ”det man kræver fra EU og den solidaritet man viser i forhold til at overholde de basale regler.

Hør hele udsendelsen her.