27. juni 2018

Professor Wind i P1 Orientering om flygtningekrisens mulige løsninger

Professor og centerleder Marlene Wind var mandag den 18. juni 2018 i P1 Orientering om en mulig flygtningeløsning fra den tyske kansler Angela Merkel. Den tyske indenrigsminister Horst Seehofer har stillet Merkel et ultimatum om, at Tyskland skal begynde at følge Dublin-forordningen med en frist på 14 dage. Merkel har delvist accepteret ultimatummet – i hvert fald i forhold til at finde en midlertidig løsning. 

Ifølge Marlene Wind er den store udfordring imidlertid de flygtninge, der godt kan sendes tilbage. Kommissionen arbejder på højtryk for at finde en samlet løsning med en reformation af Dublin-forordningen, men den står først til at blive fremlagt i efteråret.

Den midlertidige løsning handler om at finde en foreløbig forståelse med de øvrige lande i EU om, hvordan man håndterer den situation, som overbebyrdede lande i Sydeuropa, Italien og Grækenland, står i lige nu. Den spanske regering har meldt sig på banen med hjælp, og Portugal og Central- og Østeuropa må også tage imod flere for at lette presset.

Spørgsmålet bliver om vi er på vej til et sted, hvor medlemslandende laver udlændingepolitik uden om Bruxelles. Men Wind påpeger, at det netop er det, Merkel vil undgå. Det kan man med en fælles europæisk løsning med bl.a. bedre grænsebevogtning. Man arbejder således på at ændre det europæiske regelværk. Ifølge Wind bliver den langsigtede løsning at skabe aftaler med afrikanske og andre nabolande.

Hør udsendelsen her:  https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2018-06-18/01:28:02