Professor Nedergaard i DR P1 Morgen – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > Professor Nedergaard i...

04. april 2017

Professor Nedergaard i DR P1 Morgen

Professor Nedergaard ved Center for Europæisk Politik blev interviewet  fredag den 31. marts 2017 i DR P1 Morgen under overskriften ”EU giver Danmark en bred ryg at gemme sig bag i sagen om den omdiskuterede russiske gasledning Nordstream 2”.  

EU-kommissionen meddelte torsdag den 30. marts 2017, at den vil forhandle med russerne om Nordstream 2 på vegne af Danmark og andre EU-lande. Nedergaard vurderer blandt andet, at der har været behov for, at Tyskerne accepterede, at EU fik en rolle i forbindelse med Norstream 2.  Kommissionen understreger at vedtagelsen af energiunionen betyder, at EU har fået kompetencen, når det drejer sig om EU-landenes energipolitik.

Nedergaard udtaler: ”Mit gæt er, at det her ender med, at Kommissionen anbefaler et nej til Nordstream 2, og det vedtager landene. Så kan Danmark så, når de skal svare  på den russiske henvendelse om, hvorvidt man må lave Nordstream 2, […] så vil man kunne svare ved at henvise til, at det er man desværre ikke selv herre over; det er noge,t som man har diskuteret i EU regi, og i EU regi er man nået frem til, at man ikke vil tillade Nordstream 2”

At EU vil være ansvarlig for forhandlingen betyder, at Danmark ikke skal konfrontere Rusland alene, hvilket ifølge Nedergaard betyder, at ”[…] Nu er det ikke Danmark, der siger nej i forhold til Nordstream 2, nu er det EU der siger nej til Nordstream 2, og det er en ganske god situation at være i”

Helen udsendelsen kan høres her.