Professor Adler-Nissen i P1 Orientering – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > Professor Adler-Nissen...

15. februar 2018

Professor Adler-Nissen i P1 Orientering

Professor Rebecca Adler-Nissen var i går onsdag den 14. februar 2018 i P1 Orientering i forbindelse med Boris Johnsons tale om effekterne af Brexit, som han mener giver grobund for håb og ikke frygt for blandt andet en økonomisk nedtur og et isoleret Storbritannien. 

Om talen sagde Adler-Nissen blandt andet, at Boris Johnson forsøgte at adressere de tre områder af Brexit, som flest har været kritiske overfor. Dette gælder frygten for en geopolitisk afkobling fra EU og de konsekvenser, det kan få for Storbritanniens sikkerhed, at Brexit er imod den britiske væremåde samt frygten for, at Brexit leder til en økonomisk katastrofe. Adler-Nissen forklarede, at her mente Boris Johnson, at det var forkert, og at Brexit tværtom ville gøre Storbritannien "mere sikker, mere åben og mere rig". 

Adler-Nissen mener, at man skal se talen som et indenrigspolitisk forsøg på at samle både regeringen og den britiske nation, som er mere splittet end nogensinde før. Adler-Nissen påpegede hertil, at selvom at det havde et indenrigssigte, så er man i EU meget opmærksom på, hvad der sker i Storbritannien. I EU blev talen mødt med stor modstand og kritik af blandet andet Kommissions formanden, Jean-Claude Juncker. 

Slutteligt blev det diskuteret, at talen virker til at tale for et såkaldt 'Hard Brexit', hvor Storbritannien vil forlade både det indre marked og toldunionen og opsætte egne nye retningsliner og reguleringsforhold. Adler-Nissen pointerer her, at det dog ikke er sikkert, at Boris Johnsons tale repræsenterer hele regeringen, som tidligere i hvert fald har haft en noget blødere linje.

Hele indslaget kan høres her.