12. juli 2018

P1 Orientering med Adler-Nissen om Merkels skæbnetopmøde

Professor ved Center for Europæisk Politik Rebecca Adler-Nissen fortalte i P1’s program Orientering den 24. juni 2018 om det pres, der hviler på den tyske kansler Angela Merkel ift. asyl- og indvandringspolitikken.

Ifølge Adler-Nissen fremstår Merkel både svag og stærk, når hun tager til topmøde i EU med pres fra hjemmefronten. Hvis hun ikke kommer hjem med indrømmelser, vakler hendes regering – derfor ved de øvrige EU-lande, at hun vil gå langt for en fælles løsning. På den anden side er hendes argumenter for en fælles løsning nogle, som mange andre lande deler. 

Ved det bilaterale møde mellem Tyskland og Frankrig forud for både det krisemøde og topmøde i EU, der er blevet afholdt i løbet af de seneste par uger, er man blevet enige om en række ting.  Man kan se, at Merkel i forsøget på at få indrømmelser på asylområdet er gået rigtig langt på eurozone-området og på det sikkerhedspolitiske område – områder, som Macron meget gerne vil have mere fokus på. 

Merkel har fået en aftale, som ligner en midlertidig redning af Dublin-systemet, hvor Frankrig vil give de immigranter, der er kommet til Tyskland gennem Frankrig, asyl. Der står dog ikke noget om omfordeling i deres udtalelser, selvom det har været Merkels hovedsag. Adler-Nissen mener, at disse bilaterale aftaler vil blive en ny tendens: ”Det er et udtryk for, at vi kommer til at se flere klubber inden for klubben”.

Hør mere på: https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-europa-32