28. august 2018

P1 Morgen med Adler-Nissen om et hårdt Brexit

Professor Rebecca Adler-Nissen var den 24. august 2018 i P1 Morgen og fortælle om hvilke konsekvenser det får, hvis briterne står uden Brexit-aftale inden den 29. marts 2019. Torsdag den 23. august 2018 fremlagde brexitminister Dominic Raab et papir med 25 tips til virksomheder i Storbritannien om hvilken politik regeringen vil føre i tilfælde af at en aftale ikke kommer på plads inden de står uden for EU. Adler-Nissen forklarer, at det løfter lidt af sløret for hvad det britiske samfund står overfor, og hvordan hele samfundet vil skulle forholde sig anderledes til en lang række hverdagssituationer fra den ene dag til den anden. Grunden til, at regeringen begynder på dette nu er, at sandsynligheden for et ”no deal”-resultat (at man ikke bliver enig om en aftale) i høj grad er til stede, fordi forhandlingerne ikke er nået langt de sidste par måneder.

Adler-Nissen vurderer, at papiret kan få stor betydning for de senere forhandlingerne, fordi det efterhånden går op for EU og Storbritannien, hvor langt man er fra at have tænkt scenariet om et Hard Brexit igennem – derfor kan man måske skubbe på at få en aftale med EU, fordi det ser så kaotisk ud.

Hun forklarer desuden, at der er en enkelt sag, som risikerer at få en aftale med EU til at mislykkes, og det er sagen om hvorvidt den selvstændige toldunion, som Storbritannien ønsker, vil kræve en hård grænse mellem Nordirland og Irland. EU foreslår at give Irland en særlig status i en sådan toldunion, men det ønsker de nordirske unionister ikke. Det er problematisk, eftersom May er afhængig af deres støtte for at have et parlamentarisk flertal.

Til sidste vurderer Adler-Nissen med et skud fra hoften, at der er 25% risiko for ingen aftale mellem EU og Storbritannien, fordi der stadig er et godt stykke vej imellem de to forhandlere.

Hør hele udsendelsen her.