7. juni 2018

Marlene Wind i Deadline om det stigende pres på de europæiske værdier

Den 6. juni blev professor og centerleder Marlene Wind sammen med EU-ordfører for Enhedslisten Søren Søndergaard interviewet til Deadline. Interviewet omhandlede det italienske valg, herunder det generelle pres på EU og de europæiske værdier.

I EU er man bekymret for udviklingen i Italien. Italien er et stort land, en stor økonomi, og er medlem af eurozonen. Det er ikke længe siden EU oplevede finanskrisen, og hvis man – selvom det er usandsynligt, at det sker – forestiller sig en italiensk udmeldelse af euroen, opstår der nervøsitet, fordi markederne bliver nervøse.

Ifølge Marlene Wind bør de europæiske ledere – ikke kun EU’s bureaukrater  – krybe ud af musehullet og forsvare de europæiske værdier som demokrati og menneskerettigheder. Ikke kun over for Italien; i særdeleshed overfor lande som Polen og Ungarn. Her indskrænkes fundamentale menneskerettigheder såsom ytrings- og pressefriheden, og det demokratiske fundament trues. Men de europæiske regeringschefer er bange for for alvor at sige fra.