28. juli 2018

Macrons første år i P1 Orientering med Marlene Wind

På overfladen kan det se ud som om, at den franske præsident Macrons store plan om at reformere eurozonen og skabe et endnu tættere EU-samarbejde ikke er kommet meget længere efter hans første år som præsident. Det skyldes bl.a. alle de problemer, der var i Tyskland med at få dannet en regering, fordi det har langsommeliggjort debatten i EU. Det forklarer professor og centerleder ved Center for Europæisk Politik Marlene Wind i P1 Orientering den 16. juli 2018. Men hvis man ser ned i maskinrummet, foregår der meget på det institutionelle plan fx ift. sikring af euroen efter finanskrisen, som vi ikke hører om i medierne.

Det der bliver fokuseret på i medierne, er de store ting, som Macron lovede i sin valgkamp – hvorvidt EU vil få sit eget IMF og hele spørgsmålet om en eurofinansminister og et europarlament. Det går det sværere med. 

Men Marlene Wind påpeger, at det på ingen måde er et nederlag for Macron. Tværtimod er det en del af hans plan. Han har sat høje ambitioner for at arbejde henimod dem på sigt, bl.a. ved at trække Tyskland med. Hvis en ung visionær mand i Frankrig siger, at det kan lade sig gøre med en stærkere eurozone, er det svært for Tyskland at krybe sig udenom, hvis de vil forblive fortalere for et progressivt EU. Marlene Wind udtaler, at det er en form for indpisker rolle, han har taget på sig, velvidende, at det ikke er sikkert, at det kommer til at gå helt så hurtigt, og det er heller ikke sikkert, at man når de ambitioner, som han har sat ud.

Ved spørgsmålet om hvorvidt den større opbakning til at styrke EU’s forsvars- og sikkerhedsposition er Macrons fortjeneste, peger Wind på, at Macron har rusket op i regerings- og statscheferne i de europæiske lande og bedt dem om at tale EU op. Og bl.a. den retorik har givet ny energi til det europæiske fællesskab.

Hør hele udsendelsen her: https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2018-07-16.