Julie Hassing Nielsen i P1 om ny EU-valgforskning – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > Julie Hassing Nielsen ...

21. august 2017

Julie Hassing Nielsen i P1 om ny EU-valgforskning

Post.doc ved Center for Europæisk Politik Julie Hassing Nielsen var søndag d. 20. august i P1 programmet ’Europa Lige nu’. Julie Hassing Nielsen var i studiet for at tale om, at vælgeres følelser korrelerer med vælgeradfærd når det kommer til spørgsmål om tillid til det europæiske system.

Traditionelt set har man kigget på faktorer som: alder, husstandsindkomst, køn og sådan nogle mere rationelle faktorer, for at finde ud af hvorfor folk stemmer som de gør til EU-valg. Så har man undervejs fundet ud af der også er nogle psykologiske faktorer som spiller ind,” sagde Julie Hassing Nielsen til P1.

Julie Hassing Nielsen gik derefter i dybden med at forklare de tre psykologiske karakteristika, som hun har benyttet i sin forskning. Der er tre overordnede kategorier, den tolererende, den undertrykkende kategori og den justerende kategori. Hver enkelt karakteristika i personlighed har indflydelse på hvordan man håndterer information om EU. Den tolererende har tendens til ikke at søge efter mere information, når den tolererende person modtager information. Den undertrykkende har tendens til at undertrykke evt. negative holdninger, som i sidste ende kan være selvforstærkende. Og sidst, vil den justerende type søge mere information om emnet.

De psykologiske kategorier har Julie Hassing Nielsen undersøgt om spiller ind på EU tilgangen. Her er den justerende karakteristik mere positiv overfor EU når det gælder tillid, og det at kunne navigere i det Europæiske system. Den tolererende, og den undertrykkende har begge to en negativ korrelation med holdningen til EU. Julie Hassing fandt også, at den justerende karakteristik var en smule mere repræsenteret blandt højtuddannede og mænd.

Julie Hassing Nielsen pointerede, at man i moderne valgforskning er nødt til at have det psykologiske aspekt med, og at man stadig har meget at udforske inden for det felt.

Lyt til hele indslaget her.