28. juli 2018

Deadline med professor Adler-Nissen om Brexit-forhandlinger

Theresa May kan ikke forstå, at EU ikke kan acceptere, at Storbritannien vil træde ud af toldunionen i EU, men fortsat ikke vil have nogen toldsats til EU og selv vil opkræve told. Professor ved Institut for Statskundskab Rebecca Adler-Nissen var i DR2 Deadline den 20. juli 2018 for at tale om Brexit-forhandlinger og det store tidspres, der lige nu gør sig gældende for Storbritannien.

Ifølge Adler-Nissen er det største spørgsmål, som endnu ikke er afklaret i forbindelse med Brexit-forhandlingerne, hvordan forholdet mellem Irland og Nordirland skal fungere fremover. Udtrædelse af toldunionen skaber et konkret problem i Irland, fordi der kommer en decideret grænse, og det truer den gamle fredsaftale imellem Irland og Nordirland. Theresa May har heller ikke givet svar på, hvem der skal sikre diverse standarder, der ligger i toldunionen i forholdet mellem EU og Storbritannien.

Med omkring 3 måneder til det EU-topmøde, hvor Brexit-forhandlingerne skal være på plads, for at det hele kan nå at blive ratificeret og godkendt, før det kan træde i kraft inden marts næste år, bliver det svært at nå til enighed, fordi der stadig ligger så mange uafklarede spørgsmål tilbage. Adler-Nissen forklarer derfor, at man skal til at forberede sig på et såkaldt hard Brexit – et Brexit uden en aftale med EU, hvor der ikke er hverken løsning eller overgangsperiode.

Selvom hard Brexit er et scenarium, man har diskuteret, siden Brexit blev en realitet, er der fortsat enorm uenighed internt om den substantielle udformning af Brexit i det konservative parti i Storbritannien. Derfor mener Adler-Nissen også, at der er stor sandsynlighed for et nyt parlamentsvalg i landet, fordi regeringen kan bryde sammen af uenighederne omkring Brexit.

På baggrund af de store uenigheder påpeger Adler-Nissen desuden, at de maks 2 års forhandlinger, som udmeldelse af EU giver, reelt er en alt for kort periode for et samfund til at fordøje en så omfattende beslutning, og at det bl.a. er derfor, at forhandlingerne nu kan ende med et hårdt brud.

Se hele indslaget her: https://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-9/deadline-2018-07-20#!/09:16.