13. august 2018

Adler-Nissen i DR2 Deadline om Mays møde med Macron

Brexit-drejebogen på 100 sider, som den britiske premierminister Theresa May endelig har fået nogenlunde opbakning til i hendes bagland, har fået lunken modtagelse fra EU, så nu prøver hun i stedet at gå bilateralt til værks ved at snakke med de store lande. Professor Rebecca Adler-Nissen fortæller i DR2 Deadline den 3. august 2018, at May gør det, fordi hun er desperat for at få et gennembrud i forhandlingerne om Brexit.

Derfor mødtes May med den franske præsident Macron for at diskutere sagen. Rebecca Adler-Nissen udtaler, at der er to problematikker, som Macron ikke kan hjælpe meget med. Det gælder Irland-problemet; hvordan man undgår en hård grænse, når briterne gerne vil ud af toldunionen. Og det gælder den valgfrihed, som briterne har efterlyst ift. at indgå i det indre marked uden at leve op til en række krav. 

Til gengæld påpeger Adler-Nissen to grunde for May til at gå til Macron. Den ene grund er, at det ikke er lige meget, hvad et stort land siger ift. fx Brexit, fordi i sidste ende er det de 27 medlemslande, der har lagt forhandlingsmandatet til Michel Barnier i EU.  Den anden grund er, at May kan få små indrømmelser fx ift. sikkerhedspolitik, så hun kan fortælle om, at hun kan få store politikere til at give indrømmelser. Men det løser ikke Brexit-forhandlingerne, og på længere sigt har hun altså samme problemer som førhen.

 Se hele indslaget her.