Professor Adler-Nissen interviewet om Danmarks interesse i EMA – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > Professor Adler-Nissen...

03. august 2017

Professor Adler-Nissen interviewet om Danmarks interesse i EMA

Onsdag d. 2. august var professor Rebecca Adler-Nissen i P1 Orientering for at tale om Danmarks kampagne for at få Det Europæiske Legemiddelsagentur til landet.

Lykkes det for regeringen er der en del goder at hente.

Til spørgsmålet om hvorfor Danmark er så interesseret i at få Det Europæiske Legemiddelsagentur (EMA) til landet svarede professor Adler-Nissen følgende:

Det er der et par grunde til. Det er et ret stort agentur, så vi er næsten oppe på 1000 medarbejdere, og så tiltrækker det en masse tekniske arbejdsgrupper, altså folk som typisk er uddannede farmaceuter. [..] Så giver det også noget som Novo Nordisk og Lundbeck er interesseret i.”

Det er især den lettere adgang for de store medicinalfirmaer, og de mange arbejdspladser der har interesser for også andre EU-lande. Derudover påpegede professoren, at EMA var mere interessant end Det Europæiske Banktilsyn, som for øjeblikket også er i udbud blandt medlemslandende. Dette fordi der er en større teknologisk fundament i EMA, men også af den simple årsag, at lande, der ikke er med i Eurozonen ikke føler det er noget de bør huse. Derfor er konkurrencen altså også større om EMA.

Professoren kom i interviewet også ind på hvor anderledes forflytninger sker i dag end tidligere. Her var processen i høj grad præget af studehandler landene imellem.

Nu skal der være nogle objektive kriterier så som er der lokale skoler til dem der bor der, er det let adgang til bruxelles, hvad gør man med de mænd og koner til de ansatte som skal arbejde, og altså kan man starte op for dag ét.”

Beslutningen om hvor EMA skal placeres bliver truffet i november i år.

Hele indslaget kan høres på dr.dk’s hjemmeside: dr.dk