Centerleder Marlene Wind omtalt i ind- og udland efter debatarrangement – Københavns Universitet

Center for Europæisk Politik > Nyhedsliste > Centerleder Marlene Wi...

01. februar 2018

Centerleder Marlene Wind omtalt i ind- og udland efter debatarrangement

EUROPAS ØJNE RETTET MOD KU

Scenen var sat, da op mod 500 mennesker, tæt pakket i et auditorium d. 22 januar var tilhører til et debatarrangement om Catalansk selvstændighed. Mange af dem separatist-sympatisører. Debatarrangementet har skabt stor omtale sidenhen.

D. 22. januar havde Institut for Statskundskab på Københavns Universitet inviteret den spanske politiker og leder af det catalanske separatist-parti Carles Puigdemont til debat. Debatten blev styret af Institutleder Mikkel Vedby Rasmussen. Professor i politisk teori Christian Rostbøll og professor i statskundskab og jura Marlene Wind udfordrede den spanske gæst på sine synspunkter. Centerleder Marlene Wind forholdt sig kritisk overfor separatistlederen med en anke om: validiteten i den afholdte folkeafstemning, motivationen for at løsrive sig såvel som det europæisk perspektiv på hele situationen. Det skabte stor røre, og Marlene Wind blev sidenhen centrum for en stor mediebevågenhed.

Stor interesse fra spanske medier

Efter debatarrangementet var der stor interesse fra spanske medier. Den spanske separatistleder havde hidtil undgået den spanske presse, og derved ikke forholdt sig til de kritiske røster mod selvstændighedsbevægelsen han er forgangsmand for. Marlene Wind fulgte op med interview til de spanske medier El Mundo, El Español og El Pais. Marlene Wind modtog omtale i bla. spanske medier som La Vanguardia, Voz Populi. Grunden til den store spanske bevågenhed er af mange blevet beskrevet som grundet det faktum, at Marlene Wind forholdt sig kritisk og vedholdende i mødet med den spanske separatistleder. El Pais beskrev Marlene Winds tilgang til Puidgemont som: Marlene Winds hårde forhør af Puidgemont.

Dansk bevågenhed

Efter interviewet var centerlederen i DR2 Deadline for at tale om mødet med den spanske separatistleder. Her blev Marlene Wind spurgt til, hvordan hun opfattede Puidgemonts kritik af EU’s manglende

Han [Puidgemont red.] har den her idé om EU af små nationalstater. […] Det er bare en meget diffus idé han har. På den ene side har en mistillid til, at EU ikke bakker ham op og på den anden side siger han, at han er den store europæer og ønsker at Catalonien skal være med i EU. ”

Marlene Wind blev også spurgt til, hvad EU tænker om konflikten internt i Spanien:

For det første må man sige EU består af en klub af lande og Spanien repræsenterer hele Spanien. Derfor holder man også med Spanien. Med mindre der er solid dokumentation for underminering af fundamentale rettigheder i landet. [...] Men i og med, at man siger Spanien er et demokrati og medlem af EU, så er det et spansk anliggende. Men man er også bekymret for, at det her vil inspirere andre løsrivelsesbevægelser rundt om i EU”. Derudover påpegede hun også, at den spanske premierminister er blevet presset af EU til at følge en bedre proces, end tilfældet var under folkeafstemningen.

Foruden DR2 Deadline var professoren også i Radio 24/syv Morgen for at tale om interviewet. Her kom professoren ind på, hvor bevidst de fra Instituttet og hendes egen side var, på at de ikke skulle agere mikrofonholdere for Puidgemont. Samtidig pointerede hun vigtigheden af, at universitet er et fristed for debat.

Sidst men ikke mindst opsamlede Politiken hele omtalen i en artikel d. 24. januar. Artiklen er dels en reportage på dagen såvel som den beskriver, hvorfor professoren bliver kaldt ”Twitter-brugernes heltinde” i dagene efter interviewet.

Indslag i Radio 24/syv kan ses her.

Artikel i Politiken kan tilgås her. Den er dog bag betalingsmur.

Interviewet i Deadline kan ses her.

Hele debatarrangementet kan genleves via video på Center for Europæisk Politiks hjemmeside her.